Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień po zrobieniu.

Składniki:

  • Ciasto: 5 jajek
    ● kostka margaryny
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 szkl. mąki
    ● 3 łyżki kakao
    ● 2 płaskie łyżeczki amoniaku
    Masa: 2 budynie czekoladowe lub waniliowe
    ● 2-3 żółtka
    ● 1/2 l mleka
    ● kostka margaryny
    ● 2 tabliczki czekolady (1 gorzka, 1 mleczna) + do dekoracji
    ● cukier waniliowy

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem, dodając po żółtku. Mąkę, kakao i amoniak mieszamy, dodajemy do utartej masy. Wkładamy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki (forma o wym. 25x30 cm) po 20 minut w temp. 200 °C.
  • 2. Masa budyniowa: budynie gotujemy na mleku, a następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i pokruszone 2 tabliczki czekolady. Studzimy. Margarynę miksujemy na pulchną masę, stopniowo dodając zimny budyń.
  • 3. Masą przekładamy placki, smarujemy boki oraz wierzch ciasta. Ciasto posypujemy startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy