Ciasto czekoladowe z espresso i whiskey

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne, co tu dużo mówić - uwielbiam ciemne kakao, kawę i whiskey :)

  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 200 gramów
    - ciemne kakao: 1 szklanka
    - świeżo zaparzone espresso: 1.5 szklanki
    - whiskey: 0.5 szklanki
    - cukier: 2 szklanki
    - mąka: 2 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - Szczypta soli: 1 sztuka

Ciasto czekoladowe z espresso i whiskey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Zaparzamy półtorej szklanki espresso, wlewamy ją do garnuszka.
    Dodajemy whiskey, masło, cukier, kakao, dokładnie mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia masła.
    Odstawiamy do przestygnięcia.

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wbijamy jaja, powoli wlewamy czekoladową masę, ciągle ucierając mikserem.

    Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę.
    Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy