Ciasto czekoladowo-kawowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasto jest mało słodkie i dzięki temu jest smaczne

  • 45 min

Składniki:

  • 30 dag gorzkiej czekolady
    6 jaj
    20 dag cukru
    100 ml rozpuszczalnej kawy
    15 dag roztopionego masła
    50 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    tłuszcz do formy

Ciasto czekoladowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w gorącej wodnej kąpieli. Żółtka z cukrem ubić na pulchną masę. Dodać schłodzoną kawę i roztopione masło, bez przerwy ubijając. Następnie dodać czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą, bardzo delikatnie mieszając. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na około 30 minut.

Porady

Ciasto można posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą udekorować cukierkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy