Ciasto jest mało słodkie i dzięki temu jest smaczne
45 min
Składniki:
30 dag gorzkiej czekolady
6 jaj
20 dag cukru
100 ml rozpuszczalnej kawy
15 dag roztopionego masła
50 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Ciasto czekoladowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w gorącej wodnej kąpieli. Żółtka z cukrem ubić na pulchną masę. Dodać schłodzoną kawę i roztopione masło, bez przerwy ubijając. Następnie dodać czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą, bardzo delikatnie mieszając. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na około 30 minut.
Porady
Ciasto można posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą udekorować cukierkami.
Komentarze