Czuć aromat kawy, smak czekolady i słodycz truskawek. Połączenie idealne.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g truskawek
100 g masła
6 łyżek oleju
180 ml gorącej wody
łyżka kawy rozpuszczalnej
300 g mąki
150 g cukru
70 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
180 ml śmietany 12%
Ciasto czekoladowo - kawowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy i kroimy w plastry.
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia łączymy.
Dodajemy śmietanę, mieszamy lekko.
Masło rozpuszczamy, dodajemy olej, kawę i mieszamy, aż się rozpuści. Ostudzamy.
Dodajemy do reszty składników mieszamy. Masa będzie gęsta.
Wrzucamy 1/2 naszych truskawek i ponownie mieszamy.
Wylewamy na tortownicę, lub wykładamy do foremek.
Na wierzchu układamy pozostałą część truskawek.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę i 20 min
Komentarze