Ciasto czekoladowo-orzechowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto:● 3 szkl. mąki tortowej● 5 żółtek ● margaryna● 1 szkl. cukru pudru● 3 łyżeczki proszku do pieczeniaOraz: 2 budynie czekoladowe + mleko● 1 kg jabłek ● 5 białek● 1/2 szkl. cukru pudru● 10 dag orzechów włoskich

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3 szkl. mąki tortowej
    ● 5 żółtek
    ● margaryna
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Oraz: 2 budynie czekoladowe + mleko
    ● 1 kg jabłek
    ● 5 białek
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 10 dag orzechów włoskich

Ciasto czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy, wkładamy do formy (33x27 cm).
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, kładziemy na ciasto. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na warstwę jabłek. Posypujemy startymi na tarce lub posiekanymi orzechami. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka i orzechy. Pieczemy 30 minut w 170 °C.
  • 3. Na wierzch wykładamy ubite z cukrem białka. Pieczemy 15 minut w 160 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy