150 g masła,
2 łyżki (30 ml) golden syrupu
175 g cukru ciemnego
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
2 jajka
skórka otarta z 2 pomarańczy i sok z jednej z nich
Ciasto czekoladowo pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować keksówke o wymiarach dolnych 22 x 10 cm, natłuścić ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, sodę, kakao - przesiać.
Masło utrzeć z golden syropem, najlepiej przy pomocy miksera. Dodać cukier i dokładnie utrzeć, do gładkości.
Przesiane suche składniki dodawać do ciasta na zmianę z jajkami (całymi). Do masy maślanej dodać: kilka łyżek mąki, zmiksować, następnie jajko, zmiksować, znów mąkę, itd. do wyczerpania składników.
Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok, zmiksować.
Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut
Komentarze