Ciasto czekoladowo pomarańczowe

0 (0 ocen)

Szybkie i łatwe ciasto na każdą okazję

Składniki:

  • 150 g masła,
    2 łyżki (30 ml) golden syrupu
    175 g cukru ciemnego
    150 g mąki pszennej
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    25 g kakao
    2 jajka
    skórka otarta z 2 pomarańczy i sok z jednej z nich

Ciasto czekoladowo pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować keksówke o wymiarach dolnych 22 x 10 cm, natłuścić ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

    Mąkę pszenną, sodę, kakao - przesiać.

    Masło utrzeć z golden syropem, najlepiej przy pomocy miksera. Dodać cukier i dokładnie utrzeć, do gładkości.

    Przesiane suche składniki dodawać do ciasta na zmianę z jajkami (całymi). Do masy maślanej dodać: kilka łyżek mąki, zmiksować, następnie jajko, zmiksować, znów mąkę, itd. do wyczerpania składników.

    Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok, zmiksować.

    Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut

    Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Porady

Można polać je czekoladą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy