CIASTO CZEREŚNIOWE

0 (0 ocen)

Dostałam przepis od cioci u której pierwszy raz jadłam to ciasto, upiekłam go w domu i wszyscy z rodziny byli zachwyceni i tylko pozostał pusty talerz bo placek znikł moment.

Składniki:

  • CIASTO:
    1 jajko
    15-20 dag tłustego twarogu
    5 łyżek oleju
    6 łyżek mleka
    10 dag cukru
    cukier waniliowy
    35 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg dorodnych wydrylowanych czereśni

    POLEWA:
    1/2 szklanka gęstej śmietany
    3 jajka
    15 dag cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto czereśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Ser utrzeć ze zwykłym i waniliowym cukrem, jajkiem, olejem i mlekiem. wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto, następnie rozwałkować je na grubość 3-4 cm rozłożyć na natłuszczonej i wyłożonej pergaminie formie o wym. 25x30 cm i rozłożyć na cieście czereśnie.
  • 2. POLEWA: wszystkie składniki zmiksować i przykryć powstałą "pierzynką" owoce. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do temp 200 stopni i piec 35-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy