Dostałam przepis od cioci u której pierwszy raz jadłam to ciasto, upiekłam go w domu i wszyscy z rodziny byli zachwyceni i tylko pozostał pusty talerz bo placek znikł moment.
Składniki:
CIASTO:
1 jajko
15-20 dag tłustego twarogu
5 łyżek oleju
6 łyżek mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
35 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg dorodnych wydrylowanych czereśni
Ciasto czereśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Ser utrzeć ze zwykłym i waniliowym cukrem, jajkiem, olejem i mlekiem. wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto, następnie rozwałkować je na grubość 3-4 cm rozłożyć na natłuszczonej i wyłożonej pergaminie formie o wym. 25x30 cm i rozłożyć na cieście czereśnie.
2.POLEWA: wszystkie składniki zmiksować i przykryć powstałą "pierzynką" owoce. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do temp 200 stopni i piec 35-40 minut.
Komentarze