Ciasto drożdżowe- "baza" (na słodko)

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto drożdżowe, łatwe, bez wyrabiania.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g drożdży
    1 szklanka cukru kryształ
    1 cukier waniliowy
    4 jajka kurze
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki mleka
    4 szklanki mąki
    Kruszonka:
    1 szklanka mąki
    1/2 margaryny
    1/2 szklanki curku

Ciasto drożdżowe- "baza" (na słodko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże utrzeć na tarce.
  • 2. Cukier kryształ i waniliowy wsypać do drożdży.
  • 3. Jajka roztrzepać (bez soli!) i dodać do drożdży i cukru.
  • 4. Kolejno wlać olej.
  • 5. Mleko podgrzać do temperatury ciała (po zamoczeniu palca nie będziemy odczuwać nic ani ciepła ani zimna).
  • 6. Przesiać mąkę.
  • 7. Całość wymieszać ze sobą i odstawić na około 3 h w ciepłe miejsce.
  • 8. Przygotować kruszonkę poprzez siekanie podanych składników. Przechowywać w lodówce.
  • 9. Po upływie czasu na wyrośniecie ciasta, wymieszać je drewnianą łyżką, Dodać szczyptę soli. Ewentualnie można dodać owoce.
  • 10. Wyłożyć do największej blaszki i na wierzch utrzeć na dużych oczkach tarki kruszonkę.
  • 11. Piec około 50 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy