Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Pyszne, pachnące, wilgotne, a przy tym tak proste do przygotowania.
Smak tego ciasta przypomina mi czasy dzieciństwa :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blaszka 25 cm x 35 cm
    ciasto:
    ½ maki,
    5 dag drożdży,
    ½ szklanki ciepłego mleka,
    10 dag cukru,
    ½ kostki margaryny, lub 1/3 szklanki oleju,
    1 jajko,
    oraz:
    1 kg wydrylowanych śliwek,
    płatki migdałów,
    1 cukier waniliowy,

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać dokładnie z mlekiem. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na około 30 min.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia i natłuszczoną blaszkę. Na cieście poukładać połówki śliwek, posypać cukrem waniliowym i płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180°C przez około 40- 45 min. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy