Pyszne, pachnące, wilgotne, a przy tym tak proste do przygotowania.
Smak tego ciasta przypomina mi czasy dzieciństwa :)
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki: blaszka 25 cm x 35 cm
ciasto:
½ maki,
5 dag drożdży,
½ szklanki ciepłego mleka,
10 dag cukru,
½ kostki margaryny, lub 1/3 szklanki oleju,
1 jajko,
oraz:
1 kg wydrylowanych śliwek,
płatki migdałów,
1 cukier waniliowy,
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać dokładnie z mlekiem. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na około 30 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia i natłuszczoną blaszkę. Na cieście poukładać połówki śliwek, posypać cukrem waniliowym i płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180°C przez około 40- 45 min. Smacznego!
Komentarze