Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy mam wolną chwilę, piekę coś słodkiego.

Składniki:

  • ● 10 dag drożdży
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. oleju
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● 4,5 szkl. mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 5 jajek
    ● owoce, np. śliwki z kompotu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy olejem oraz mlekiem. Wlewamy rozkłócone jajka. Wszystko zasypujemy mąką wymieszaną z proszkiem. Odstawiamy na 2 godziny.
  • 2. Ciasto mieszamy łyżką, wkładamy do blachy (24x28 cm). Na wierzchu układamy owoce. Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 °C.

Notka redakcyjna

PP_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy