Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od siostry

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g drożdży
    150 g cukru
    cukier wanilinowy
    750 g mąki
    4 jaja
    szklanka mleka
    szklanka oleju

    Kruszonka:
    0,5 kostki masła
    150 g cukru
    cukier wanilinowy
    200 g mąki

    śliwki

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby przygotować ciasto wrzucamy kolejno: pokruszone drożdże, lekko rozbite jaja, cukier, cukier wanilinowy, cieple mleko, olej, przesianą mąkę. nie mieszamy, nie wyrabiamy, Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie, zagnieść ciasto i wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę, odczekać 20 minut, aż ciasto urośnie. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Roztopione masło łączymy z cukrami i mąką. Na ciasto kładziemy śliwki i kruszonkę. Pieczemy 25-30 min w 1800 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy