Ciasto drożdżowo-cynamonowe z orzechami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne drożdżowe ciasto do odrywania z dodatkiem orzechów i rodzynek

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary formy 29/23cm

    4 szkl mąki
    2 szkl mleka
    2 żółtka
    50g miękkiego masła
    1/4 szkl cukru
    1/2 łyżeczki soli
    cukier waniliowy
    30g drożdży

    Do obtoczenia:
    1/2 szkl roztopionego masła
    3 łyżki cynamonu
    1 szkl cukru trzcinowego
    100g rodzynek
    100g orzechów włoskich posiekanych

Ciasto drożdżowo-cynamonowe z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szkl letniego mleka rozpuścić drożdże , dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, odstawić do spienienia.
    Do misy miksera wlać resztę mleka, dodać żółtka, cukier, wanilie, sól, rozmieszać, dosypać mąkę, wyrobić, dodać masło , wyrobić.
    Ciasto odstawić do wyrośnięcia
  • 2. Cukier, cynamon, orzechy i rodzynki wymieszać , przesypać do miski, masło również przelać do miski.
    Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki, moczyć w maśle, a następnie w cynamonowo orzechowej posypce.
    Kulki ciasta układać jedna obok drugiej, odstawić do wyrośnięcia, piec około 30 minut w 175*C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy