Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej, dodaj cukier puder i masło, wszystko dokładnie posiekaj nożem. Dodaj 1 jajko i szczyptę soli, zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 1 godz. Dynię pozbaw pestek, opłucz, wstaw na dolny poziom piekarnik nagrzanego do 180 stopni C i piecz do miękkości ok. 20 minut. Po upieczeniu usuń skórę, a miąższ zmiksuj. Do puree z dyni dodaj pozostałe jajka, cukier, mleko skondensowane i przyprawy, ubij na puszysta masę. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno średniej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Zostaw trochę ciasta do dekoracji. Farsz dyniowy wylej na przygotowane ciasto. Udekoruj wierz pozostawionym ciastem i piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Komentarze