Ciasto dyniowe słodzone daktylami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Kusi nie tylko wyglądem, ale i cudownym smakiem.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki: (blaszka 23x9cm)
    -2 jajka M
    -200g potartej dyni hokkaido
    -100g mąki owsianej
    -20g budyniu śmietankowego bez cukru (proszek)
    -70g mąki jaglanej
    -150ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
    -50g jabłka pokrojonego w kostkę
    -70g daktyli
    -5 łyżek wody
    -1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
    -100g ksylitolu
    -50g cukru kokosowego
    -1 łyżeczka cynamonu
    -1/3 łyżeczka imbiru w proszku

Ciasto dyniowe słodzone daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, aby zmiękły
    -piekarnik rozgrzewamy do 170C
    -daktyle łączymy z 5 łyżkami wody i dokładnie je blendujemy
    -jaja z dodatkiem słodziła miksujemy na puszystą masę
    -wolnym strumieniem wlewamy tłuszcz cały czas miksując masę
    -dodajemy masę daktylową oraz resztę składników i całość miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników
    -spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę
    -pieczemy 50 minut
    -wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Komentarze

Podobne przepisy