Ciasto ekstremalnie cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne , orzeźwiające ciasto cytrynowe z mąki kukurydzianej - świetne dla osób będących na diecie bezglutenowej!

  • 60 min

Składniki:

  • ( na tortownicę 12 cm )
    Na dużą proszę podwoic składniki!


    Ciasto:

    - masło - 100 g
    - drobny cukier - 100 g
    - migdały - 100 g
    - mąka kukurydziana - 80 g
    - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    - jajka ( średnie ) - 2 szt
    - skórka otarta z cytryny


    Do nasączenia:
    ( nie wolno pomijac! )

    - sok cytrynowy - ok. 125 ml
    - cukier puder - 80 g

Ciasto ekstremalnie cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno posiekanymi migdałami.

    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

    Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.

    Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

    Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypki i otartą skórkę cytrynową.

    Dokładnie mieszamy.

    Gotową masę przekładamy do małej tortownicy ( u mnie 12 cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem.

    Pieczemy ok 40 min w 180
    ( do suchego patyczka! )




    Do nasączenia:

    Sok z cytryn gotujemy.

    Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.

    Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.

    Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia.

    Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy