Ciasto extra marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto extra - marchewkowe z malinami z pysznym kremem! Nudząc się w wakacje stworzyłam idealną kombinację :)

  • 60 min

Składniki:

  • *2 szklanki startej marchewki(najlepiej na cienkich oczkach)
    *1 2/3 mąki tortowej
    *1 szklanka cukru
    *1 szklanka oleju
    *3 jajka
    *1,5 łyżeczki cynamonu
    *1,5 łyżeczki kakao
    *1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    *1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    *1 margaryna
    * 800g twarogu(najlepiej Mój Ulubiony)
    *1 szklanka cukru pudru
    *maliny

Ciasto extra marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto:
    Mąkę,cukier,startą marchewkę,olej,jajka,cynamon,kakao,proszek do pieczenia oraz sodę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na okrągłą blaszkę wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą.Pieczemy w 180st. C ok. 40 minut - do tzw. suchego patyczka.
  • 2. 2.Krem:
    Miksujemy margarynę do uzyskania gładkiej masy,dodajemy po łyżce twaróg ciągle miksując. Na koniec wsypujemy cukier puder i także go miksujemy.
  • image-1y1flpf 3. 3. Ciasto kroimy na pół. Na dolnej warstwie układamy maliny, smarujemy warstwę kremu, znowu maliny i znowu warstwa kremu. Kładziemy wierzchnią warstwę ciasta. Możemy je oblać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem lub posmarować resztą kremu i posypać malinami.

Porady

Aby krem się nie zważył, nie był rzadki ważne,by dobrze rozmiksować margarynę, a twaróg nie powinien być rzadki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy