Ciasto francuskie z cukinią, kabaczkiem i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 5 min

cukinia i kabaczek nadają się doskonale również do deserów:)))proponuję szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasteczko na deser,które w tempie ekspresowym znika ze stołu:)))

  • 5 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275 g, wym. 25x42 cm)
    ½ kg cukinii
    ½ kg kabaczka
    jabłko (ok. 200 g )
    ½ szklanki cukru brązowego
    galaretka (ja użyłam gruszkowej ale może być dowolna)

Ciasto francuskie z cukinią, kabaczkiem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (powinno ładnie wyrosnąć).
  • 2. Cukinie, kabaczek i jabłko obieramy i oczyszczamy z pestek.
  • 3. Ścieramy w robocie kuchennym (na tarce dużych oczkach), przekładamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 20 minut.
  • 4. Po tym czasie odkrywamy, dodajemy cukier (można dać mniej lub więcej-wg uznania) i smażymy jeszcze 10 minut.
  • 5. Do gorącej cukinii wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (już nie smażymy).
  • 6. Upieczone ciasto przekrawamy delikatnie w poprzek, spód smarujemy usmażoną cukinią i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy