Ciasto francuskie z serem, jabłkami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybka przekąska z ciasta francuskiego z serem, słodkimi jabłkami, żurawiną, orzechami - małe słodkości do kawy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 op. ciasta francuskiego,

    łyżka cukru pudru,

    250 g sera z wiaderka,

    3 łyżki prażonych jabłek,

    duża garść żurawiny,

    duża garść orzechów włoskich,

    jajko,

    cukier perlisty.

Ciasto francuskie z serem, jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie z serem, jabłkami i żurawiną 1. Do sera dodajemy cukier, żurawinę, posiekane orzechy, jabłka prażone - mieszamy.

    Każde opakowanie ciasta dzielimy na dwie części.

    Nakładamy masę serową na połowie szerokości.
  • 2. Zwijamy ciasto w rulon, zamykamy z obu stron, aby nadzienie nam zbytnio nie wyleciało podczas pieczenia.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-17 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

    Studzimy i kroimy na kawałki.

Komentarze

Podobne przepisy