Ciasto galaretkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe, proste i doskonałe na każdą okazję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt (prostokątna forma) :
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa z galaretkami:
    Po jednej galaretce: czerwonej, żółtej i zielonej
    4 łyżki żelatyny
    pół szklanki zimnej wody
    1,5 szklanki mleka
    250g masła lub margaryny
    3 żółtka
    1 szklanka cukru pudru

Ciasto galaretkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać pół szklanki cukru, ubić. W osobnej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na puch ( do momentu aż cukier się rozpuści). Do ubitych żółtek dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Mleko zagotować i zdjąć z ognia. Dodać do niego namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Porcjami (małymi po ok.2-3 łyżki) dodawać mleko z żelatyną ucierając. Do takiej masy dodać całkiem stężone galaretki pokrojone w kostkę i szybko wymieszać, ponieważ masa szybko stężeje. Tą masą przełożyć biszkopty. Polać polewą czekoladową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy