Ciasto galaretkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać pół szklanki cukru, ubić. W osobnej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na puch ( do momentu aż cukier się rozpuści). Do ubitych żółtek dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na pół.
2.Mleko zagotować i zdjąć z ognia. Dodać do niego namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Porcjami (małymi po ok.2-3 łyżki) dodawać mleko z żelatyną ucierając. Do takiej masy dodać całkiem stężone galaretki pokrojone w kostkę i szybko wymieszać, ponieważ masa szybko stężeje. Tą masą przełożyć biszkopty. Polać polewą czekoladową
Komentarze