Ciasto gruszkowe z krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt- białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy łyżkę octu, delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na natłuszczoną dużą blachę. Pieczemy 35 min w temp. 180 C.
2.Studzimy i przekrawamy na 2 placki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody.Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru, dodajemy ostudzoną żelatynę.
3.Na spód biszkopta wykładamy powidła gruszkowe, przykrywamy drugim plackiem. Rozsmarowujemy na nim masę krówkową. Następnie wykładamy ubitą kremówkę i posypujemy kakao. Schładzamy w lodówce. Pycha!
Komentarze