Ciasto gruzińskie

0 (0 ocen)

Aromatyczne ciasto gruzińskie z naparem z herbaty i suszonymi owocami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 jajka
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki oleju
    1 łyżka sody oczyszczonej
    3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    100 g suszonych śliwek
    3 łyżki rodzynek

Ciasto gruzińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto gruzińskie 1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z sodą, olej i wlewamy sok z cytryny i napar z herbaty. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wsypujemy przyprawę do piernika, pokrojone suszone śliwki i rodzynki. Delikatnie mieszamy, przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 20cm x 10cm. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Komentarze

Podobne przepisy