Ciasto grysikowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z rabarbarem i masą grysikowo - śmietanową

Składniki:

  • Ciasto:
    2 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka kakao

    Masa z kaszy manny:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany
    1 opakowanie budyniu malinowego
    12 dag kaszki manny

    Dodatkowo:
    4 - 5 łodyg rabarbaru
    cukier puder do oprószenia

Ciasto grysikowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto przełożyć do blachy (25/35 cm), drugie zamrozić.
  • 2. Masa grysikowa:
    Śmietanę zmiksować z kasz manną i budyniem malinowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.

    .
  • 3. Przełożenie:
    Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Masę grysikową wylać na schłodzony spód (ja wcześniej podpiekłam i wystudziłam spód), a na niej ułożyć rabarbar. Zamrożoną, jasna część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczach na wierzch. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180*C i piec przez 50 min. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy