Ciasto grysikowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto przełożyć do blachy (25/35 cm), drugie zamrozić.
2.Masa grysikowa:
Śmietanę zmiksować z kasz manną i budyniem malinowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
.
3.Przełożenie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Masę grysikową wylać na schłodzony spód (ja wcześniej podpiekłam i wystudziłam spód), a na niej ułożyć rabarbar. Zamrożoną, jasna część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczach na wierzch. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180*C i piec przez 50 min. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze