Ciasto grysikowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopciki rozkruszyć na małe kawałeczki, wymieszać z roztopionym masłem/czekoladą/masłem orzechowym. Umieścić w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Dobrze ubić do dna, aby ciasteczkowy spód był zbity i zwarty.
2.Mleko, cukier, cukier wanilinowy i czekolady połamane na kawałki umieścić w garnku i zagotować. Kiedy mieszanina się zagotuje - wsypać kaszę mannę i gotować ok 3-4 minuty aż do wyraźnego zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą masę wylać na ciasteczkowy spód.
3.Truskawki umyć i odciąć szypułki. Truskawki wciskać w jeszcze ciepłą masę, tak aby połowa była zanurzona w masie, a połowa wystawała ponad masę. Przygotować galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odczekać do przechłodzenia galaretki i wylać ją na masę z truskawkami. Dobrze schłodzić w lodówce.
Komentarze