Ciasto herbatnikowe

0 (0 ocen)

Ciasto bez pieczenia, z bitą śmietaną i herbatnikami

Składniki:

  • - 10 g żelatyny
    - 500 ml śmietany 30%
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 400 g herbatników
    - szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej

Ciasto herbatnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Kiedy napęcznieje, rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wymieszać dokładnie z żelatyną.
    Tortownicę wyłożyć herbatnikami namoczonymi w kawie. Na herbatniki położyć warstwę bitej śmietany i przykryć ją kolejną warstwą herbatników moczonych w kawie. Układać kolejne warstwy - na samej górze powinna znaleźć się warstwa bitej śmietany. Na wierzch ciasta wysypać pokruszone pozostałe herbatniki.
    Przed podaniem ciasto trzymać ok. 4 godziny w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy