Ciasto jabłkowe

0 (0 ocen)

Czas na kawę zapraszam na proste smaczne jesienne ciasto

Składniki:

  • ciasto
    • 2 szklanki mąki
    • 2 szklanki cukru
    • 1 szklanka oleju
    • 5 jajek
    • 2 szklanki startych jabłek na grubej tarce
    • 2 łyżeczki sody (płaskie)
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżki kakao
    polewa
    • 125g masła lub margaryny lepsze jest masło
    • 5 łyżek cukru
    • 2 łyżki śmietany
    • 5 łyżek wody
    • 5 łyżek mleka w proszku
    • 1 płaska łyżka żelatyny

Ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę
    • Mąkę wymieszać z cynamonem,dodać kakao,sodę wszystko razem wymieszać
    • Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać
    • Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni wymiary blachy 20/40 cm
  • 2. Polewa
    • masło lub margarynę rozpuścić dodać cukier mleko w proszku,śmietanę,i wodę
    • Mieszać cały czas podgrzewać na wolnym ogniu (gdyby masa robiła się zbyt gęsta dolać kilka łyżek wody)
    • Gdy polewa prawie będzie się gotować wymieszać żelatynę gorącą polewę wlać na ostygnięte ciasto

Porady

Margarynę w polewie proponuje zastąpić masłem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy