Ciasto jabłkowo-cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kto się oprze połączeniu jabłek, cynamonu i czekolady? A o orzechach i rumie wspomniałam? :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
    1/8 l rumu
    20 dag masła
    15 dag cukru
    4 jajka
    20 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki kakao
    15 dag orzechów włoskich
    Polewa czekoladowa:
    Tabliczka czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu

Ciasto jabłkowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy rumem. Co jakiś czas mieszamy.
  • 2. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajka oraz kakao. Masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem.
  • 3. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem, na wierzch układamy odsączone jabłka oraz orzechy, posypujemy cynamonem. Pieczemy 45 min. w 180 st.C.
  • 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i miód. Dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto (gdy ostygnie), dekorujemy orzechami i wkładamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy