Ciasto jabłkowo-kokosowe

0 (0 ocen)

To ciasto jest połączeniem szarlotki z kokosową pianką.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 5 żółtek
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 25 dag margaryny
    Pianka kokosowa:
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru
    • Około 15 dag wiórek
    Oraz
    • 1, 5 kg jabłek

Ciasto jabłkowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryna siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
  • 2. 1, 5 kg jabłek obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Na ciasto wykładamy starte jabłka.
  • 4. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe.
  • 5. Ubitą pianę z wiórkami wykładamy na jabłka.
  • 6. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180⁰C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy