Ciasto jaglane

0 (0 ocen)

Pozytywnie mnie zaskoczyło! Kto spróbuje to prosi o przepis.

Składniki:

  • na standardową blaszkę:
    3 jajka
    półtorej szklanki mąki
    łyżka startej skórki z pomarańczy
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki oleju
    szklanka wydrylowanych wiśni
    100 g kaszy jaglanej
    100 g wiórków kokosowych
    1 l mleka
    200 g orzechów ziemnych lub włoskich

Ciasto jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa: W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem. Wsypujemy kaszę i wiórki. Gotujemy 5 minut, często mieszając żeby się nie przypaliło i nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z cukrem na puch, po czym dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując. Dolewamy mleko i olej. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem, delikatnie wsypujemy miksując na małych obrotach. Wylewamy na blaszkę połowę ciasta, pieczemy 10 minut. Na lekko podpieczony spód nakładamy masę, układamy wiśnie. Polewamy resztą ciasta. Na wierzchu posypujemy orzechami lekko dociskamy.
  • 3. Pieczemy kwadrans w 180 stopniach. odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy