Zapraszam na pyszną miodową babkę z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Babka jest cudownie wilgotna w środku i pyszna. Słodzona miodem lipowym smakuje wybornie. Polecam
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
350 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 szkl miodu lipowego
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
100 g płatków migdałowych
laska wanilii
keksówka 10 x 24 cm
Ciasto jogurtowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Laskę wanilii przecinamy na pół i wyjmujemy tępą stroną noża ziarenka. Do miski wlewamy jogurt, jajka, miód oraz dodajemy ziarnka wanilii, miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i płatki migdałowe i miksujemy przez chwilę. Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Smacznego
Komentarze