To ciasto akurat wymyśliłam sama. Wszystkim bardzo smakował.
Składniki:
75 dag mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
25 dag masła
15 dag cukru
6 jajek
250 ml jogurtu owocowego (tylko bez kawałków owoców w jogurcie)
Ciasto jugurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, utrzeć masło z żółtkami dodawać powoli mąkę z proszkiem, wlać jogurt, białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Wysmarowaną i wysypaną mąką blachę o wym 25x40 cm wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i piec 45 minut. Można ciasto posypać cukrem pudrem jak się upiecze.
Porady
Uważaj aby w czasie łączenia sztywnej piany z ciastem nie opadła, należy ją bardzo delikatnie przekładać a nie energicznie mieszać bo inaczej ciasto nie wyrośnie.
Komentarze