Słodkie ciasto kajmakowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

proste, słodkie, smaczne , mięciutkie.....

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyzki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    4 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    300 g masy kajmakowej
    1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    oraz cukier puder do oprószenia ciasta

Słodkie ciasto kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, dodac mleko i podgrzać na ogniu az składniki sie połączą i powstanie jednolita konsystencja. Odstawic do przestudzenia.

    Żółtka oddzielić od białek.
    W misce utrzeć żółtka, dodać oba cukry i ucierać chwilę. Nastepnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, wymieszać.

    W oddzielnej misce ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ostrożnie do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.

    Okrągła średnią foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto, lekko wyrównać Piec w nagrzanym piekarniku w 180 s C przez około 45-50 min, do suchego patyczka.

    Upieczone i przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem,

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy