Ciasto kakaowe z ogromną ilością bitej śmietany

0 (0 ocen)

Lawina kremówki, ale pycha !

Składniki:

  • biszkopt : szklanka mąki, szklanka cukru, 6 białek, łyżka ciemnego kakao, łyżka proszku do pieczenia

    bita śmietana : 1000 g śmietany kremówki 36 %, 1/2 szklanki cukru pudru, 4 opakowania usztywniacza do śmietany

Ciasto kakaowe z ogromną ilością bitej śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, ubić. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Foremkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Śmietanę ubić z usztywniaczami i cukrem pudrem. Ostudzone ciasto przekroić i przełożyć bitą śmietaną.

Porady

użyć formy o wymiarach 25 x 40 cm

Komentarze

Podobne przepisy