Ciasto kawowe

0 (0 ocen)

Smaczny i prosty. Każdemu smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    łyżka kakao
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 masło lub margaryna
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa kawowa:
    2 szklanki mleka
    50 g kawy cappuccino
    2 opakowania bitej śmietany w proszku
    3 płaskie łyżki żelatyny

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy kakao, mąkę a na końcu proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy 30 min.
  • 2. Masa budyniowa:
    1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałej 1/2 szklanki mleka wsypujemy mąki i mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło lub margarynę i stopniowo dodajemy po 1 łyżce budyniu. Masę wykładamy na biszkopt.
  • 3. Masa kawowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. W gorącym mleku rozpuszczamy kawę i zagotowujemy. Następnie chłodzimy. Do schłodzonej kawy wsypujemy śmietanę w proszku i ubijamy. Następnie dodajemy schłodzoną żelatynę i mieszamy. Ubitą masę kawową wylewamy na masę budyniową.

Porady

Wierzch placka możemy posypać zmielonymi orzechami lub według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy