1.Biszkopt kakaowy:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy kakao, mąkę a na końcu proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy 30 min.
2.Masa budyniowa:
1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałej 1/2 szklanki mleka wsypujemy mąki i mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło lub margarynę i stopniowo dodajemy po 1 łyżce budyniu. Masę wykładamy na biszkopt.
3.Masa kawowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. W gorącym mleku rozpuszczamy kawę i zagotowujemy. Następnie chłodzimy. Do schłodzonej kawy wsypujemy śmietanę w proszku i ubijamy. Następnie dodajemy schłodzoną żelatynę i mieszamy. Ubitą masę kawową wylewamy na masę budyniową.
Porady
Wierzch placka możemy posypać zmielonymi orzechami lub według uznania.
Komentarze