Ciasto kawowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest przepyszne. Polecam na spotkanie przy kawie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 8 jajek
    ● szczypta soli
    ● 1 szkl. mąki pszennej
    ● 1 szkl. mąki ziemn.
    ● łyżka proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki octu
    ● 1 i 1/2 szkl. cukru
    ● łyżka kawy rozpuszczalnej
    Masa:
    ● 20 dag masła
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● 1 l mleka
    ● kilka kropel olejku cytrynowego
    Poncz:
    ● kilka kropel olejku cytrynowego
    ● 30 ml alkoholu
    Oraz:
    ● słoik wiśni bez pestek
    ● czekolada mleczna
    ● 3 łyżki mleka

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy z solą na sztywno, dodając żółtka i cukier. Mieszając, dodajemy mąki, proszek i kawę oraz ocet. Pieczemy (blacha 24x35 cm) 35 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Masa: budynie gotujemy na mleku, studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy po łyżce budyniu i olejek.
  • 3. Poncz: olejek i alkohol mieszamy ze szklanką przegotowanej wody.
  • 4. Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Nasączamy ponczem. Na spodzie rozsmarowujemy 3/4 kremu. Przykrywamy 2. blatem i smarujemy resztą kremu. Układamy osączone wiśnie. Czekoladę roztapiamy z mlekiem, polewamy wiśnie.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy