Ciasto kawowe z polewą

0 (0 ocen)

W tym prostym i niby zwykłym cieście najlepsza, prócz aromatu, jest konsystencja, jak wilgotna puszysta gąbeczka - ciasto zniknęło za jednym zamachem :)

Składniki:


  • Ciasto:
    225 g masła
    180 g cukru
    4 jajka
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki wrzątku
    225 g mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    4 łyżki śmietany 30%

Ciasto kawowe z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Wlać przestudzoną kawę, zmiksować.

    Wsypać mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą, zmiksować. Ciasto przełożyć do formy (18x28cm) wyścielonej papierem, wyrównać i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

    Polewa: rozpuścić czekoladę ze śmietaną, jeszcze ciepła polać ciasto i zostawić do zastygnięcia.


Komentarze

Podobne przepisy