W tym prostym i niby zwykłym cieście najlepsza, prócz aromatu, jest konsystencja, jak wilgotna puszysta gąbeczka - ciasto zniknęło za jednym zamachem :)
Składniki:
Ciasto:
225 g masła
180 g cukru
4 jajka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wrzątku
225 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
4 łyżki śmietany 30%
Ciasto kawowe z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Wlać przestudzoną kawę, zmiksować.
Wsypać mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą, zmiksować. Ciasto przełożyć do formy (18x28cm) wyścielonej papierem, wyrównać i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Polewa: rozpuścić czekoladę ze śmietaną, jeszcze ciepła polać ciasto i zostawić do zastygnięcia.
Komentarze