ciasto kokosowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Mocno kokosowy

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt
    Składniki
    6 jajek
    1,5 szkl. mąki
    1 szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    12 łyżek oleju

    Masa kokosowa
    2 kostki masła
    2 jajka
    ½ szkl. mleka
    1 i ½ szkl. cukru kryształ
    20 dag kokosu 1 szkl. mleka

Ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie Biszkoptu
    Ubić białka, dodać cukier ubijać dalej potem dodać po jednym żółtku i nadal ubijać.
    Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczeni. Dodawać do białek i mieszać na przemian z
    3-4 łyżkami oleju jednorazowo (12 łyżek razem).
    piec 20 minut w 18 stopni
    Pozostawić do ostygnięcia, przekroić na pół można nasączyć wodą z kieliszkiem spirytusu.
  • 2. Wykonanie Masy kokosowej
    Zagotować 1 szkl. mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze, Wlewać ½ szkl. gorącego mleka ciągle ubijając. Przestudzić ubijając dalej. Masło utrzeć na puchową masę dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Przełożyć biszkopt.

Komentarze

Podobne przepisy