Ciasto kokosowo - czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

bardzo łatwe w przygotowaniu

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • MASA KOKOSOWA

    500 ml śmietanki 30 %
    100 gram białej czekolady
    125 gram serka mascarpone
    1/4 szklanki wrzącej wody
    2 łyżeczki żelatyny
    150 gram wiórek kokosowych


    MASA CZEKOLADOWA

    500 ml śmietanki 30 %
    200 gram gorzkiej czekolady
    125 gram serka mascarpone


    PONAD TO

    1 granat
    50 gram małych bezików

Ciasto kokosowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA KOKOSOWA

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Przestudzić.
    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Dokładnie wymieszać i przestudzić.
    Śmietankę ubić na sztywno razem z serkiem mascarpone.
    Dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
    Wymieszać.
    Wsypać wiórki kokosowe.
    Dokładnie razem wszystko wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą.
    Przełożyć masę kokosową.
    Wyrównać i wstawić do lodówki.

    MASA CZEKOLADOWA

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Ostudzić.

    Śmietankę ubić na sztywno razem z serkiem mascarpone.
    Dodać rozpuszczoną czekoladę .
    Dokładnie razem wymieszać.
    Masę czekoladową przełożyć na masę kokosową.
    Wyrównać.
    Przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

    Przed podaniem na wierzchu posypać ziarnami granatu i małymi bezami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy