Ciasto " kolorowa chmurka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka--ubić na puch następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy biszkopt. Po wystudzeniu przekroić na pół.
MASA BIAŁA:
Cukier, mleko i cukier waniliowy--gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.--gotowy syrop studzimy. Masło ucieramy dodajemy mleko w proszku i powoli dodajemy zimny syrop.
MASA RÓŻOWA:
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l. wody odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężeć zaczynamy przygotowywać masę. Mleko skondensowane ubijamy i powoli dodajemy tężejącą galaretkę.
CIASTO MAKOWE:
białka ubić na sztywno dodać cukier, mak, mąkę z proszkiem. Upiec biszkopt.
UKŁADANIE CIASTA:
1. 1/2 biszkoptu ciemnego
2.krem biały
3. ciasto makowe
4.masa różowa
5.1/2 biszkoptu ciemnego
Wierzch można polać polewa lub lukrem.
Komentarze