CIASTO " KOLOROWA CHMURKA"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

kolorowe, lekkie ciasto z masą z mleka z proszku i różową leciutką chmurką

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 1/2 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    SKŁADNIKI NA MASĘ BIAŁĄ:
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 cukry waniliowe
    1 1/2 kostki masła
    2 szklanki mleka w proszku w niebieskim opakowaniu
    WKŁADKA MAKOWA:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    20 dag maku
    2 łyżki maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA RÓŻOWA:
    1mleko skondensowane 250 ml niesłodzone
    2 galaretki ( wiśniowe lub truskawkowe)

Ciasto " kolorowa chmurka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka--ubić na puch następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy biszkopt. Po wystudzeniu przekroić na pół.
    MASA BIAŁA:
    Cukier, mleko i cukier waniliowy--gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.--gotowy syrop studzimy. Masło ucieramy dodajemy mleko w proszku i powoli dodajemy zimny syrop.
    MASA RÓŻOWA:
    Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l. wody odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężeć zaczynamy przygotowywać masę. Mleko skondensowane ubijamy i powoli dodajemy tężejącą galaretkę.
    CIASTO MAKOWE:
    białka ubić na sztywno dodać cukier, mak, mąkę z proszkiem. Upiec biszkopt.
    UKŁADANIE CIASTA:
    1. 1/2 biszkoptu ciemnego
    2.krem biały
    3. ciasto makowe
    4.masa różowa
    5.1/2 biszkoptu ciemnego
    Wierzch można polać polewa lub lukrem.

Porady

ciasto wymaga trochę czasu ale warto go zrobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy