Ciasto korzenne z gruszkami i śliwkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby

ciasto wilgotne i bardzo smaczne

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 jajka
    250 gram masła
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 gruszek
    4 śliwki
    cukier puder do posypania wierzchu

Ciasto korzenne z gruszkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, jajka i cukier wymieszać na dużych obrotach mikserem. Masa może się zważyć.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika.
    Porcjami dodawać do masy maślanej i cały czas ubijać.
    Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać ciasto. Wyrównać.
    Gruszki obrać ze skórki.
    Ogonki owinąć folią aluminiową.
    Obrane gruszki włożyć w ciasto dookoła.
    Ze śliwek usunąć pestki.
    Pokroić je na ćwiartki i ułożyć na środku ciasta.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 1 godzinę w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
    Po upieczeniu ciasto zostawić we formie do całkowitego ostygnięcia.
    Wyjąć, zdjąć folię z ogonków i wierzch posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy