Ciasto korzenne z gruszkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, jajka i cukier wymieszać na dużych obrotach mikserem. Masa może się zważyć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika.
Porcjami dodawać do masy maślanej i cały czas ubijać.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto. Wyrównać.
Gruszki obrać ze skórki.
Ogonki owinąć folią aluminiową.
Obrane gruszki włożyć w ciasto dookoła.
Ze śliwek usunąć pestki.
Pokroić je na ćwiartki i ułożyć na środku ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1 godzinę w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Po upieczeniu ciasto zostawić we formie do całkowitego ostygnięcia.
Wyjąć, zdjąć folię z ogonków i wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze