Ciasto kratka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tanie,proste w wykonaniu ciasto

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt biały:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki kartoflanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    3 budynie śmietankowe
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    200g masła
    słoiczek dżemu 250g


Ciasto kratka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wycinamy kółka 1. Pieczemy dwa biszkopty ciemny i jasny.Studzimy,kieliszkiem wycinamy kółka.
  • wypełniamy puste pola ciemnymi kółkami 2. Do jasnego ciasta wkładamy wycięte kółka z ciemnego ciasta
  • 3. Z podanych składników gotujemy budyń,studzimy,miksujemy z masłem,krem dzielimy na dwie części.Ciasto z ciemnymi kołami smarujemy cieniutko dżemem,na to wykładamy połowę kremu ,przykrywamy ciemnym ciastem i wkładamy w puste pola jasne koła,smarujemy cieniutko dżemem i wykładamy resztę kremu,wyrównujemy i dekorujemy startą czekoladą lub polewą.

Porady

Ciasto możemy lekko naponczować

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia