Ciasto kremowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrami. Dodawać po jednym zółtku i dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć mąki z jajkami łyzką. Ciasto przełożyć na formę o wymiarach 25*30cm i piec w temp 200 stopni ok 30 min. Wystudzić.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wystudzić, dodać do jabłek i odstawić do lekkiego stężenia.
3.Krem czekoladowy:
Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do czekolady 2 łyżki ubitej śmietany i wymieszać. Delikatnie miksując dodawac po łyżce czekolady ze śmietaną do ubitej kremówki.
4.Biszkopt przeciąć na pół. Na spod biszkoptu wyłożyć masę jabłkową, na nią krem czekoladowy i przykryć biszkoptem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać śmietanę.
Ciasto polać polewą i gotowe :)
Komentarze