Ciasto Krówka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

polecam ;-)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    · jajka 4 szt
    · mąka pszenna 3/4 szkl
    · budyń toffi 1 op
    · kakao 0,5 łyżki
    · proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    · cukier 3/4 szkl
    · sól
    Poncz:
    · woda 1/2 szkl
    · cukier 1 łyżeczka
    · kawa rozpuszczalna 1 łyżka
    Masa:
    · śmietana kremówka 350 ml
    · cukier puder 2 łyżki
    · śmietan-fix 1 op
    Dekoracja
    · masa kajmakowa 1 op
    · perełki czekoladowe

Ciasto krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao.
    Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180stC
    Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić.
    Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta.
    masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta. posypać perełkami czekoladowymi.
    Chłodzić około 3 godz.

Komentarze

Podobne przepisy