Przepis dała mi moja babcia. Szybko się je robi , a jeszcze szybciej znika :) WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE CIASTA na moim blogu: http://spichlerzprzepisow.blogspot.com/ Serdecznie zapraszam. :)
30 min
Składniki:
na ciasto kruche:
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 i 1/2 kostki margaryny
szczypta soli
1 i 1/3 szkl. cukru
opcjonalnie odrobina mleka jeśli ciasto się ' nie skleja'
Ciasto kruche z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść dokładnie ze sobą , odłożyć 1/3 ciasta na kruszonkę.
Nadzienie:
Jabłka pokroić . Ciasto podsypać bułką tartą lub mąką i wyłożyć jabłka na kruche ciasto.
Pianka:
Białka ubijać ze szczyptą soli, dodać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Rozsmarować na jabłkach.
Z reszty odłożonego ciasta porobić ' plamy' palcami na pianie.
Piec w 180 stopniach 40-45 minut.
Komentarze