Ciasto kruche z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,cukru,żółtek,masła (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i śmietany zagniatamy gładkie ciasto.
2.Smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą.
Jabłka ścieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem.
3.3/4 ciasta wykładamy na brytfankę i rozciągamy po całej powierzchni, a resztę wkładamy do zamrażalnika żeby troszkę stwardło. Na cieście kładziemy jabłka (jeżeli mają dużo soku można odcisnąć).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochę cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika na grubych oczkach.
4.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na niecałą godzinę.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Porady
Mąkę najlepiej będzie kiedy ją przesiejemy. Natomiast ciasto wkładając do zamrażalki warto włożyc do woreczka.
Komentarze