Ciasto "Kubuś"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Orzeżwiające, pyszne ciasto.

  • 30 min

Składniki:

  • (na blaszkę 20x20cm)

    MASA SOCZKOWA:

    900ml soku przecierowego marchewkowego
    150g masła
    3 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru


    MASA ŚMIETANOWA:

    500 ml śmietanki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 śmietan - fixy


    DODATKOWO:

    1 opakowanie ciasteczek typu delicje, pomarańczowych
    1 opakowanie biszkoptów
    2 galaretki pomarańczowe

Ciasto "kubuś" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA SOCZKOWA:
    Z 900ml soku odlać 1/2 szklanki, resztę zagotować. W pozostałej części rozpuścić cukier i budynie, wlać na gotujący się sok, ugotować jak budyń. Ostudzić przykrywając wierzch folią spożywczą. Masło ubić na puszysto, dodawać po łyżce zimny budyń, miksować dokładnie.

  • 2. MASA ŚMIETANOWA:
    Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i śmietan - fixy.
    W 2 szklankach wrzątku rozpuścić galaretki, schłodzić, odstawić, aż będą tężejące.

  • 3. SKŁADANIE:
    Na spodzie blaszki ułożyć warstwę biszkoptów, wyłożyć masę z soku, przykryć delicjami, następnie dać ubitą śmietankę, polać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy