Ciasto Lodowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Danie to ,a w zasadzie deser wraz ze świeżymi mrożonymi lodmi jest bardzo dobrym rozwiązaniem na przyjemne ochłodzenie jako deser po obiedzie lub jako przekąska między posiłkami.Pierwszy raz spotkałem się z tą potrawą w Francji a ostatnio przypomniało mi się o niej podczas oglądanie jednego z filmów

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • -ok. 2 litry lodów waniliowych (mogą być takie ze sklepu lub zrobione własnoręcznie)
    -5 do 6 szklanek mąki (najlepiej tortowej)
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto lodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Weź 3 litrową miske.
  • 2. Umieść w niej 2 l lodów
  • 3. Dosyp 6 szklanek mąki tortowej
  • 4. Dodaj 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę
  • 6. Przełóż masę do formy z papierem do pieczenia
  • 7. Piecz w temperaturze 120 stopni przez około 130 minut

Porady

można do niego dodawać różne dodatki w postaci mrożonych lodów posypek,cukru pudru,słodkich sosów,polew itp

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy