Ciasto lodowo-bananowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest łatwe do zrobienia i szybko znika ze stołu. Przepis mam od kuzynki.

Składniki:

  • ● 15 dag mielonych orzechów włoskich
    ● 15 dag cukru pudru
    ● 4 białka
    Masa bananowa:
    ● 4 żółtka
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● 2 dojrzałe banany
    ● mały jogurt bananowy
    ● 300 ml śmietanki 30-proc.

Ciasto lodowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy i mieszamy
    z orzechami i cukrem. Wkładamy
    do wyłożonej pergaminem
    dużej tortownicy. Pieczemy
    40 minut w ok. 170 °C.
  • 2. Masa: żółtka ubijamy z cukrem.
    Banany obieramy i miksujemy.
    Śmietankę ubijamy.
    Wszystkie składniki mieszamy
    i wykładamy na wystudzone
    ciasto. Mrozimy.

Porady

Ciasto można udekorować plasterkami banana. Najlepiej smakuje lekko rozmrożone.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy