Ciasto makowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, proste w wykonaniu ciasto makowe, idealne do herbatki. :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 i 1/4 szklanki maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek (osobno białka i żółtka)
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodać mak. Wymieszać składniki do połączenia.

    2. Roztopić masło. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać do mąki z makiem i wymieszać.

    3. Utrzeć pięć żółtek ze szklanką cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.

    4. Ubić białka.

    5. Do mąki z masłem i makiem dodać najpierw żółtka z cukrem, wymieszać, a następnie dodać białka i delikatnie wymieszać.

    6. Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 50-55 minut.

    Smaczengo :)

Porady

1. Zamiast masła można użyć margarynę. 2. Do ciasta można dodać kilka kropel aromatu waniliowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy