Ciasto makowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczne ciasto do kawuni

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    4 jajka + szczypta soli
    125 g masła
    1/2 szklanki suchego maku
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    keksówka natłuszczona i wyłożona papierem do pieczenia

Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Masło stopić i wystudzić.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Jajka ze szczyptą soli zmiksować i miksując stopniowo dodawać cukier waniliowy i zwykły.
    Po około 7-8 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i nadal miksując stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i stopione masło.
    Wyłączyć mikser i mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dodawać mak z kokosem.
    Przelać do przygotowanej keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45- 50 minut, do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą.
    Moja rada:
    Ja miałam tylko 80 gram masła, więc po stopieniu przelałam do szklanki i dolałam tyle oleju, aby tłuszczu było łącznie 0,5 szklanki.
    Ciasto można przekroić i przełożyć masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy