Ciasto makowo-orzechowe.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest wyjątkowe,różni się od tradycyjnego makowca.W środku jest idealnie miękkie,na zewnątrz chrupiące.Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • pół kostki margaryny
    350g mąki
    100g maku
    125g jogurtu naturalnego
    150g cukru
    4 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    tabliczka czekolady
    150g orzechów włoskich

Ciasto makowo-orzechowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę zmiksuj z cukrem i żółtkami i jogurtem.Białka ubij na sztywna pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Masę z żółtkami połącz delikatnie z piana z białek i mąką z makiem. Z orzechów wybierz kilka najładniejszych połówek (posłużą później jako dekoracja). Resztę posiekaj i dodaj do ciasta. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w temperaturze 180°C około 40 minut. Ostudzone ciasto ozdób połówkami orzechów przylepiając je do ciasta na polewę czekoladową.Smacznego.

Porady

Łącząc wszystkie masy (z żółtkami,pianą i suchymi składnikami) pamiętajmy,aby wymieszać je szpatułką lub drewnianą łyżką.Nie róbmy tego mikserem,bo zniszczy to puszystość masy (piana z białek). :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy